Tips & tricks pentru o viata activa

Tips & tricks pentru o viata activa

Alimentaţia sportivilor urmăreşte în principal acoperirea nevoilor energetice reclamate de efortul sportiv şi celelalte activităţi cotidiene, asigurarea suportului biologic indispensabil pentru menţinerea sănătăţii, obţinerea randamentului sportiv şi refacerea metabolică după efort.

Nutriţia trebuie să rezolve atât asigurarea sursei de energie şi substanţe plastice, cât şi o serie de alte cerinţe, cum sunt :

  • creşterea rezistenţei fizice
  • accelerarea perioadei de reabilitare
  • creşterea posibilităţilor de adaptare a organismului pentru activitatea intensă a muşchilor şi pentru condiţiile speciale de realizare a acesteia ( climă, altitudine )
  • reglarea greutăţii ( slăbire sau îngrăşare ).

Important este modul de repartiţie al alimentaţiei în cursul zilei în raport cu efortul fizic depus.
Micul dejun este destul de substanţial, dar nu prea abundent, întrucât cea mai mare parte a efortului fizic se efectuează în prima parte a zilei. Dacă exerciţiul sportiv continuă şi după-amiaza, prânzul va fi alcătuit din alimente uşor digerabile, cuprinse într-un volum mic. Principala masă, în aceste condiţii, va fi cea de seară, la sfârşitul exerciţiului fizic, care se va servi cu cel puţin 2 ore înainte de culcare.

Orarul meselor trebuie respectat cu stricteţe ( 3 – 3,5 ore înainte de efort şi 45 – 60 min după efort ), împărţirea caloriilor pe mese va fi de 25 – 30% la masa de dimineaţă, 35% la masa de prânz şi 25 – 30% la masa de seară, 5 – 7 % la gustarea de după amiază, înainte de antrenament. Poate exista şi gustarea de dimineaţă, cu 5 % din micul dejun.

Sportivul trebuie să respecte regulile bine cunoscute de igienă a alimentaţiei :

  • să mănânce încet
  • să mestece îndelung
  • să nu consume o cantitate excesivă de alimente la o singură masă
  • să nu bea lichide în timpul meselor, ci numai între mese Pentru a se evita obosirea stomacului şi iritarea tubului digestiv, se recomandă ca alimentele să prezinte o valoare calorică şi biologică maximă pentru un volum nu prea mare.

Se evită alimentele greu digestibile, cum ar fi : mezeluri condimentate, carnea de porc prea grasă, carnea conservată, afumată, marinată, fezandată, brânzeturile fermentate, sosurile, rântaşurile, maioneza, legumele cu celuloză greu digestibile ( castanele, dovleacul, varza, fasolea uscată, mazărea uscată, ridichile ).

Consumul de băuturi alcoolice este contraindicat.

Lasă un răspuns