Obezitatea

Despre obezitate

Este o boală nutriţional-metabolică, ce se caracterizează prin acumularea grăsimilor, care determină o creştere ponderală cu peste 20% faţă de greutatea ideală.

Obezitatea este rezultatul unui bilanţ energetic pozitiv, ca urmare a dezechilibrului dintre aportul şi consumul de energie al organismului, iar acest dezechilibru poate fi produs fie prin creşterea ingestiei alimentare, fie prin reducerea consumului de energie. Creşterea ingestiei alimentare poate fi rezultatul tulburării mecanismelor neurohormonale de reglare a aportului alimentar.

CAUZELE OBEZITĂŢII :

  1. Obezitatea primară ( factori genetici, endocrini, metabolici, nervoşi, alimentari, psihocomportamentali, socio-culturali, consumul de alcool, sedentarismul ).
  2. Obezitatea secundară ( tulburări endocrine, sindromul Cushing, insuficienţa tiroidiană, insuficienţa gonadică, ovarul polichistic, obezitatea de menopauză, obezitatea hipotalamică, sindromul adipozo-genital ).

 

OBIECTIVELE TRATAMENTULUI OBEZITĂŢII

Scăderea greutăţii corporale, menţinerea greutăţii corporale scăzute, combaterea factorilor de risc, prevenirea complicaţiilor, îmbunătăţirea comportamentului alimentar, îmbunătăţirea calităţii vieţii.

 

MODALITĂŢI DE SCĂDERE ÎN GREUTATE

Procesul de slăbire necesită ca alimentaţia să furnizeze mai puţine calorii decât necesarul energetic zilnic al organismului. Deficitul caloric nu trebuie să afecteze starea de sănătate a individului. Pe cât posibil, se recurge la surse alimentare naturale şi economice. Trebuie avut în vedere că nutriţia inadecvată, bazată mai mult pe plăcerea de a mânca anumite produse limitate cantitativ, dar cu conţinut caloric ridicat, poate fi urmată de împiedicarea scăderii sau chiar câştigarea în greutate.

 

ALIMENTAŢIA ÎN OBEZITATE

  • reducerea aportului caloric
  • creştera consumului caloric, prin combaterea sedentarismului
  • regim hipocaloric : 1200 – 1300 calorii pentru activitatea obişnuită
  • proteinele se dau 1 – 1,5 g/kgc greutate ideală
  • raţie lipidică redusă – 40 – 50g/zi
  • regim sărac în glucide ( se renunţă la zahăr şi dulciuri concentrate )
  • se indică un regim hipocaloric, bogat în legume şi fructe (vitamine şi minerale)

Lasă un răspuns