Tipul somatic

Mai mult ca sigur că fiecare dintre noi am auzit cel puţin o dată vorbindu-se despre aspectul fizic plăcut al unor persoane, care sunt foarte puţin influenţate de excesele alimentare, datorită unui metabolism foarte activ.

Ce înseamnă, de fapt, “tip somatic” şi ce influenţe există asupra organismului din acest punct de vedere.

Tipul somatic este un criteriu în clasificarea corpurilor omeneşti în funcţie de câteva caracteristici evidente : grosimea oaselor, masa musculară, stratul adipos.

Clasificarea după tipul somatic nu este singura şi nici nu poate încadra perfect pe oricine, de aceea, ea trebuie folosită mai mult orientativ, prin evitarea încercării de a încadra pe cineva forţat într-un anumit tip somatic ( majoritatea suntem o combinaţie a celor 3 tipuri ).

Totodată, tipul somatic trebuie să reflecte anumite caracteristici constante şi evidente. Tipul somatic se defineşte, în primul rând, prin evoluţia în timp la anumite tipuri de dietă şi antrenament. Somatic se referă la funcţionarea corpului.

Cum recunoaștem tipul somatic?

ECTOMORFUL : slab şi subţire, cu masă musculară şi strat adipos reduse, oase subţiri de obicei, în general longilin, de obicei înalt, talie şi umeri înguste.

Metabolismul său rapid face ca acumularea de masă musculară să fie foarte dificilă, chiar şi proteinele fiind arse pentru energie. Se pare că şi absorbţia nutrienţilor este deficitară. Pierde rapid în greutate, în general din masa musculară.

 

MEZOMORFUL : constituţie musculoasă, oase relativ groase, talie îngustă, şolduri înguste, umeri laţi, înălţime medie, masă musculară mare, strat adipos subţire.

Este genul care arată bine chiar şi fără antrenament, dar cu ajutorul lui câştigă uşor masă musculară şi forţă, fără a acumula însă şi grăsime. Arde uşor grăsimea, menţinând un strat redus, chiar dacă alimentaţia nu este ideală, pentru că are un metabolism foarte eficient.

Îşi controlează uşor greutatea corporală şi procentul de grăsime şi îşi dezvoltă uşor masa musculară şi forţa, aproape cu orice tip de antrenament. Pentru că este individul cu cel mai mare potenţial pentru fitness şi culturism, din această categorie fac parte cei mai mulţi culturişti de performanţă.

 

ENDOMORFUL : mare, cu oase foarte groase, în special în partea de jos a corpului, talie lată, bazin şi umeri laţi, masă musculară mare, mai ales în partea inferioară a corpului, grăsime multă, ţesut adipos bine reprezentat, apetit mare.

Este genul pentru care este uşor să se îngraşe şi să acumuleze grăsime, dar şi masă musculară. Câştigurile de masă musculară sunt însă acoperite de stratul de grăsime, motiv pentru care trebuie să fie foarte atent la regimul alimentar şi să facă eforturi suplimentare pentru definire.

Lasă un răspuns